DIY Bloemstilleven van karton

DIY Bloemstilleven van karton

Bloemstilleven van karton

In de 17e eeuw werden Nederlandse bloemstillevens razend populair. Rachel Ruysch was één van de eerste succesvolle vrouwelijke kunstenaars in Nederland. Ze specialiseerde zich in het bloemstillevens. Bloemstillevens waren een manier om de vergankelijkheid van het leven te laten zien. Omdat bloemen maar kort mooi waren, stonden ze symbool voor de tijdelijkheid van het bestaan. (bron kunstvensters.com)

Bloemstilleven van Rachel Ruysch (1664-1750)

We gaan ook een bloemstilleven maken maar dan met karton! Het is zomer en dat kan maar 1 ding betekenen, we gaan lekker naar buiten en wilde bloemen plukken voor ons bloemstilleven.

Dit heb je nodig

Iedereen heeft vast wel wel een kartonnen doos of verpakking liggen. Knip een mooi stuk uit waar je straks de vazen op gaat tekenen. Je kunt ook een mini stilleven maken en de deksel van de Stok Box gebruiken. 

Benodigdheden:

  • Een stuk karton (ik gebruikte een stuk van 45 cm x 42 cm)
  • Een potlood
  • Een dikke zwarte stift 
  • Bloemen uit de tuin of uit het wild

Aan de slag
Stap 1:
Maak met potlood een schets op het karton, waar je de vazen wil plaatsen. Voor inspiratie aan vazen kun je even zoeken op google. Dan kun je een leuke variatie tekenen. Ben je tevreden? Trek ze dan over met een zwarte stift.

Stap 2:
Teken aan het einde van elke tak een stip. Hier maak je een gaatje waar je straks de bloem doorheen prikt. 
Herhaal dit bij alle takken waar je aan het uiteinde een bloem door heen wilt steken. 

Stap 3: 
Nu is het tijd om opzoek te gaan naar mooie bloemen voor in de vazen. Kijk goed in je eigen tuin of ga er op uit! Ga samen in de buurt fietsen en opzoek naar mooie bloemen! Dubbel veel plezier om lekker op stap in de natuur te gaan. 

Stap 4:
Zoek een mooi plekje in huis uit om je bloemstilleven neer te zetten. Vergeet niet een foto te maken zodat je jou stilleven kunt vastleggen.


Nog een leuke tip: schrijf onderaan op het bord welke dag het is en maak een foto. Zo kun je uiteindelijk de foto's achter elkaar zetten en zie je de  vergankelijkheid van de bloemen. En zo komt de symboliek van de vergankelijkheid weer terug waar het in de 17e eeuw allemaal mee begon!

Museum tips: 
Voordat je aan de slag gaat kun je een museum bezoeken en inspiratie opdoen uit de 17e eeuw. Het Mauritshuis in Den Haag heeft een grote collectie bloemstillevens en oa. ook de schilderijen van Rachel Ruysch in collectie. Maar ook in Het Rijksmuseum kun je je hart ophalen. En natuurlijk in het Van Gogh Museum, kun je de prachtige zonnebloemen bekijken. Veel plezier!