DIY Papier scheppen

DIY Papier scheppen

Sinds de coronapandemie is het aantal online bestellingen toegenomen en daarmee ook de vraag naar papier en karton. Gelukkig recyclen we in Nederland wel 87% van ons papier (bron: papierenkarton.nl). Maar wist je dat je ook heel makkelijk zelf papier kunt maken? Samen met mijn dochter Lenne (2,5 jaar) hebben we al goed papier kunnen scheppen. Vanaf 5 a 6 jaar kunnen kinderen al heel goed zelfstandig papier scheppen. 


DIT HEB JE NODIG
Als je from scratch papier wilt maken heb je natuurlijk hout nodig. Vezels. Je kunt takken gaan sprokkelen en deze versnipperen, maar we houden het hier wat makkelijker. Je hebt weinig nodig om je eigen papier te maken. En het meeste heb je gewoon in huis!

Materialen:

  • 1 hersluitbaar groente- of fruitnetje van de supermarkt 
  • 1 gesloten bak
  • 2 dezelfde fotolijstjes
  • Staafmixer 
  • Mengkom
  • Oud papier
  • Ducttape
  • Handdoek
  • Non woven schoonmaakdoekje
  • (Kerriepoeder of bietensap)

 

MateriaalMateriaal_2

AAN DE SLAG
Stap 1: pulp maken


Maak allemaal kleine snippers van je oud papier. Doe alle snippers in de mengkom samen met warm water. Laat het ongeveer 10 minuten weken zodat het lekker zacht wordt. ‘Pureer’ alles met de staafmixer en giet het pulp in de gesloten bak. Ik gebruikte deze van de kringloop. Kijk even naar de verhouding papierpulp en water zodat je straks makkelijk kunt scheppen. 

Meestal krijg je een grijzige pulp. Maar wil je gekleurd papier? Dan kun je natuurlijke kleurstoffen gebruiken zoals kerriepoeder of bietensap. Een voordeel: het ruikt ook nog eens heel lekker!

Stap 2: schepraam maken


Maak je fotolijstjes ‘kaal’. Haal alles eruit zodat je alleen het frame nog over hebt. Van een van de fotolijstjes maak je je schepraam en de ander gebruik je als mal. Deze zorgt ervoor dat je een mooi vierkant stukje papier krijgt. Knip een stukje gaas uit het hersluitbare groente & fruitnetje, iets groter is dan het fotolijstje. Met ducttape (ik gebruikte papiertape van de action) maak je dit vast aan het fotolijstje. Dit is je schepraam!

Schepraam maken

Stap 3: schepper de schep


Nu is het tijd om te gaan scheppen! Leg je handdoek alvast klaar met daarop een non woven doekje. Hier leg je straks je geschepte papier op. Leg je schepraam en het lege fotolijstje op elkaar. Met een scheppende beweging ga je door je papierpulp. Haal het bovenste fotolijstje eraf en druk de pulp een beetje aan zodat het meeste water eruit is. Kiep het schepraam om en voila, daar ligt je papier! Nu moet het nog drogen of als je niet wil wachten, kun je het ook föhnen.
Tijdens het schepproces kun je het papier versieren met bijvoorbeeld confetti, gedroogde bloemen of gekleurd garen. Wij gebruikte confetti!

Scheppen

Stap 4: eindresultaat & meneer uit papier


Je kunt nog heel veel doen als je papier klaar is. 

Wij maakte voor oma een verjaardagskaart, die erg in de smaak viel. En door de confetti was deze extra feestelijk! Maar je kunt er bijvoorbeeld ook een trekpop van maken. Geïnspireerd op het boek ‘'Meneer Papier Knip van Elvis Peeters’’ hebben we een meneer gemaakt. Je kunt de patronen hier downloaden. Ga nog een stapje verder en maak er een trekpop van. 

Veel plezier en laat vooral even weten in de comments, hoe het eindresultaat is geworden!

PS: Je kunt ook ipv het groente & fruit zakje, een vliegenhor gebruiken. Dit is veel steviger maar ook iets duurder. Je kunt dit bevestigen met een handtacker of met kleine spijkers.